Het jeugdkamp van Albatros is voor vele jonge Albatrossers tussen de 6 en 18 jaar een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Elk jaar reizen we af naar het Brabantse land waar een grote groep kinderen een fantastisch kamp beleeft.
Het kamp vindt plaats in het Pinksterweekend. Op vrijdagavond vertrekken we richting Boxtel en op maandagmiddag wordt iedereen weer opgehaald. Het hele weekend bevinden we ons in en rond het kamphuis Wicki Up van Scouting Boxtel (www.scoutingboxtel.nl). We slapen en spelen in wat lijkt op een grote boerderij. De begane grond heeft drie grote (slaap)zalen, een ruime recreatiezaal, een riante keuken en twee toilettenruimtes (jongens en meisjes gescheiden). Boven zijn er nog twee slaapzalen en een grote doucheruimte. Tevens is ook hier een toiletruimte te vinden. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er voor het kamp een indeling gemaakt wie waar slaapt. De kinderen slapen per leeftijdscategorie zoveel mogelijk bij elkaar. Bij de oudste groep (aspiranten en junioren) slapen jongens en meisjes in aparte zalen. Aan de achterzijde van het kamphuis is er een groot overzichtelijk grasveld. Aan de voorzijde is een ruime parkeerplaats. Het kamphuis wordt alleen door een weg gescheiden van het Sparrenrijk; een groot bos waar allerlei bosspelen gedaan kunnen worden. Op vijf minuten lopen van het kamphuis is de recreatieplas De Langspier te vinden.
Tijdens het weekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Er worden spelletjes gespeeld in of bij het kamphuis of in het bos. Verder is er een spooktocht, dropping, Bonte Avond en disco. Er gaat voldoende sport en spelmateriaal mee, zoals korfbalpalen en ballen en regelmatig wordt er onderling veel paalgeschoten. De kinderen krijgen tussen de activiteiten door ook de tijd om gezellig met elkaar te zijn.
De spellen worden gedaan in vaste groepen. Elke groep bestaat uit ongeveer 14 kinderen uit alle leeftijdscategorieën en heeft twee groepsleiders. De kinderen kunnen met vragen of problemen bij hun groepsleiders terecht. De groepsleiders slapen verspreid in de zalen bij de kinderen. Elke dag worden er drie maaltijden voorbereid door een ervaren keukenploeg; twee broodmaaltijden en één warme maaltijd.
De kampleiding bestaat op dit moment uit 34 personen: 1 hoofdleider, 22 groepsleiders, 3 chef koks, 1 materiaalbeheerder en 6 personen voor de overige ondersteuning (bijvoorbeeld schoonmaken, boodschappen doen, meedraaien in de keuken, voorbereiding van grote activiteiten en eventueel ziekenhuisbezoek).
In de voorbereiding van het kamp zijn er taakgroepen actief die gericht een aantal zaken voorbereiden voor het kamp. Elke taakgroep bestaat uit een aantal kampleiders en heeft zijn eigen specifieke kennis en ervaring. Zo zijn er bijvoorbeeld de taakgroepen Bonte Avond, Creatief, EHBO, Inkoop & Financiën, Spel, Decor, Licht & Geluid, Vervoer, Materiaal, Keuken, Sponsoring en Publiciteit.
Op het kamp zijn kampleiders aanwezig die in het bezit zijn van een erkend EHBO en/of BHV-diploma. Daarbij zijn de kampleiders in het bezit van een VOG. Heeft u bijzonderheden over uw kind, noteert u deze dan op het inschrijfformulier. In de week voor kamp worden sommige ouders door ons benaderd om dit verder te bespreken.
Tijdens het kamp wordt er door de leiding geen alcohol gedronken. De leiding die wil roken, doet dat uit het zicht van de kinderen.